over tfw

Over Textiel Festival Weerribben

Waar kan een toevallige ontmoeting met mensen met dezelfde passie voor textiel toe leiden?

Een viertal creatieve vrouwen heeft alles uit de kast getrokken om textiel met al zijn mogelijkheden voor het voetlicht te brengen. Oude handwerktechnieken in een nieuw jasje steken om de jongere generatie daar mee in aanraking te laten komen is een belangrijke drijfveer. Deze technieken moeten behouden blijven voor nieuwe generaties. Werken met je handen is goed voor je hoofd!

TFW 2017 stempelen

Dit festival draagt daar graag aan bij door workshops en demonstraties aan te bieden vanuit verschillende textiel disciplines.
Het bestuur heeft gezocht naar mensen die de plannen om een festival te organiseren mede konden helpen realiseren. Hetgeen resulteerde in de oprichting Stichting Textiel Festival Weerribben (2014).
Een festival in en rond de prachtige omgeving van De Weerribben, dat staat als een huis. De omgeving leent zich heel goed voor een kunstroute langs verschillende locaties door een aantal dorpen. Textiel kunstenaars (professionals, semi professionals en amateurs) uit het hele land (en daarbuiten) krijgen de gelegenheid om op tal van locaties hun werk tentoon te stellen. De bezoeker kan genieten van een gevarieerd aanbod aan activiteiten en van de schitterende natuur. Het aanbod tijdens de festivaldagen bestaat, naast de textielkunst onder andere uit een kramenmarkt, workshops, demonstraties en een wedstrijd. Maatschappelijke betrokkenheid staat bij het festival hoog in het vaandel. In aanloop naar het festival wordt samengewerkt met ouderen, scholieren, mensen met een beperking en met bewoners van een AZC.

TFW 2017 mensen met een beperking laten kennis maken met textiel

Het bestuur van Stichting Textiel Festival Weerribben kan rekenen op de ondersteuning van vele vrijwilligers. Het festival werd in 2017 door de gemeente Steenwijkerland genomineerd voor de Toerisme en Recreatie prijs, toegekend door de Stichting Bercoop Fonds. Met een tweetal andere genomineerden een prachtig geldbedrag ontvangen. Met dat bedrag werd de aankoop van spandoeken en beachflags mogelijk.

Door donaties van het VSBfonds en het Prins Bernard Fonds, werden de festival edities van 2015, 2017 en 2019 mogelijk gemaakt. In 2022 hopen we weer aanspraak te maken op financiƫle steun.

Het festival wordt door de gemeente Steenwijkerland een warm hart toegedragen en wordt daarom ook ondersteund.