workshops

Workshops

Tijdens de vierde editie van het Festival zullen er weer workshops en demonstraties worden gegeven.
Zodra bekend is waar wat en wanneer de workshops/demonstraties gaan plaatsvinden, wordt dat hier meegedeeld. Wilt u zelf een workshop/demonstratie geven over een bepaalde techniek op textielgebied, vul dan het contact formulier in. Er wordt met u contact opgenomen over de mogelijkheden.

TFW 2017 demonstratie sokken breimachine

Workshops tijdens het festival

Levensdraden vervilt
Vrijdag 10 juni van 10.30 – 13.00 uur in Dalzicht, Oldemarkt.

In deze workshop gaan we twee technieken combineren: weven & vilten. Het is verrassend hoe je tot iets heel nieuws kan komen door oude werkwijze te combineren. We gaan draden weven in een lap naaldvilt en dat vervolgens vervilten. Vervolgens kan je hier een sieraad van maken. NB. Het is beginners workshop dus iedereen kan het !

Aantal deelnemers: maximaal 15 personen
Prijs: 37,50 euro
Docent: Marije Kooi

TFW 2022 levensdraden vervilt

Tinge-Ring
Vrijdag 10 juni van 14.00 – 17.00 uur in Dalzicht, Oldemarkt.

In deze technische uitdaging maken we een ring van 4-7 gram wol. Met 1 of 2 mallen. Basiskennis & ervaring met vilten is gewenst. Durf jij de uitdaging aan?

Aantal deelnemers: maximaal 15
Prijs: 42,50 euro
Docent: Marije Kooi

TFW 2022 workshop Tinge-Ring

Workshop stof bedrukken
Zaterdag 11 juni van 14.00 tot 16.30 uur in Dalzicht, Oldemarkt.

Je maakt je in deze workshop een techniek eigen waarmee je thuis eenvoudig zelf stoffen kunt decoreren, voor je interieur of kleding. Bijvoorbeeld kussens, een dekbedovertrek, T-shirt, bloes, jurk of sjaal. Je leert dit met kant en klare sjablonen en/of een sjabloon dat je gaat snijden. Deze zijn steeds opnieuw te gebruiken.
Het maximum aantal deelnemers is zes.

Behalve een oude bloes of schort hoef je niets mee te brengen.
Kosten € 45 p.p. all in

Docent: Marja Macville
Marja is oprichter en directeur van Stichting the Work-Shop in Houten (U). Na twee kunstacademieopleidingen, waarmee zij zich grafisch vormgever en interieurarchitect mag noemen, blijft het handmatig maken en technieken uitproberen haar passie. Die deelt zij graag in het voeren van een winkel met ambachtelijk gemaakte producten, the Work-Shop, in het openstellen van een atelier en in het organiseren, faciliteren en geven van workshops.

TFW 2022 workshop stof bedrukken, docent Marja Macville
TFW 2022 workshop stof bedrukken, docent Marja Macville

Kaartweven met 4 kleuren
Zaterdag 11 juni van 13.00 – 15.00 uur in Dalzicht, Oldemarkt.

Bij deze workshop maak je niet een ‘traditioneel’ kaartweefsel, maar ga je aan de slag met kaarten waarin de gaten in het midden van de randen van de kaart zitten. Je maakt patronen door de juiste kleur boven te draaien.

De ketting maak ik voor je op basis van twee kleuren die jij opgeeft. De workshop start met een uitleg hoe de kaarten moeten staan, hoe je de kaarten draait en hoe je patronen kunt weven. Daarna ga je zelf aan de slag met het weven. De ketting kun je aan het einde van de workshop meenemen naar huis.

Aantal deelnemers: minimaal 3, maximaal 8
Prijs: 30 euro (inclusief materiaal en handleiding)
Docent: Marieke Kranenborg

TFW 2022 kaartweven met 4 kleuren

Werken met Tyvek

Zaterdag 11 juni en zondag 12 juni van 11.00 – 12.00 uur in Dalzicht, Oldemarkt.

Tyvek is een synthetisch materiaal dat reageert op hitte. Het
wordt veel gebruikt door artquilters, kaartenmakers e.d. Het
zijn korte workshops waarin je de beginselen van het werken
met Tyvek leert. Voor mensen die meer willen weten is er ook
een online cursus.

Aantal deelnemers: minimaal 3, maximaal 8
Prijs: 15 euro (inclusief materiaal)
Docent: Joke Hardenbol

TFW 2022 werken met Tyvek

Workshops in aanloop naar het festival

In aanloop naar het festival worden er ook drie workshops georganiseerd om mensen met textiele technieken in aanraking te laten komen. De eerste twee worden in de Kringloopwinkels in Tuk en Vollenhove gegeven. En de derde wordt gegeven in de Woldschool in Steenwijkerwold.

Workshop ‘Maak het nieuw, maar anders’
Stichting Textiel Festival Weerribben is een samenwerking aangegaan met de Kringloopwinkels in Steenwijk en Vollenhove. Vanaf januari tot eind mei 2022 vindt in deze Kringloopwinkels uitgebreide workshops plaats gedurende tien weken (eens per twee weken). Deze workshop heet: ‘Maak het nieuw, maar anders’. Met bestaande materialen van textiel, wol, garen, knopen et cetera gaan de deelnemers aan de slag om nieuwe dingen te maken van bestaand materiaal. Dat kan van alles zijn: poppen, tassen, kussens, kleding en mooie objecten om naar te kijken. Er kunnen maximaal acht deelnemers per Kringloop worden toegelaten. Uitgekozen werkstukken worden tentoongesteld tijdens het Textiel Festival Weerribben. Er is professionele begeleiding.

De workshops zijn op de woensdagen 12 en 26 jan, 9 en 23 feb, 9 en 23 maart, 6 en 20 april en 4 en 18 mei in Kringloopwinkel Steenwijk van 10.00 tot 12.00 uur. Op de vrijdagen 14 en 28 jan, 11 en 25 feb, 11 en 25 maart, 8 en 22 april en 6 en 20 mei zijn deze workshops in de Kringloopwinkel van Vollenhove van 13.30 tot 15.30 uur. De deelname is gratis.

Van de deelnemers wordt gevraagd om van te voren al vast materialen te sparen. Je kunt daarbij denken aan textiel, wol, kralen, borduurgaren, knopen en alles wat opnieuw gebruikt kan worden om iets nieuws van te maken op het gebied van textiel. Aanmelden en informatie: textielmarkt@textielfestivalweerribben.nl.

Workshop Naaicursus voor beginners
In deze workshop maken de deelnemers kennis met de naaimachine en leren zij eenvoudige stukken te maken. De workshop omvat 10 lessen en staat onder leiding van naailerares Esther de Boer.

De workshop wordt om de veertien dagen gegeven in de Woldschool aan de Holtinghe Campweg 1 in Steenwijkerwold. Je kunt starten op dinsdagavond 1 februari 2022 van 19.30 tot 21.30 uur of op dinsdagmiddag 1 februari 2022 van 13.30 tot 15.30 uur.

De kosten van de workshop bedragen €15 per les.
De gemaakte stukken kunnen worden tentoongesteld tijdens het Textielfestival. Liefst zelf naaimachine meenemen. Aanmelden en informatie:  textielmarkt@textielfestivalweerribben.nl of estherdeboer2101@gmail.com.

Kringloopwinkel Steenwijk
Kringloopwinkel Vollenhove
Esther de Boer
Woldschool Steenwijkerwold