Xtra

Extra projecten tijdens het Textiel Festival Weerribben 2022

Textiel Festival Weerribben initieert weer een aantal projecten.
In aanloop naar het festival wordt samengewerkt met diverse kunstenaars, Buitencentrum De Weerribben, ouderen, scholieren, en mensen met een beperking.

Samen breien we het voor elkaar

Het project “samen breien we het voor elkaar” van textielkunstenaar Gea Korpel zal een rode draad door het textielfestival 2022 worden.

Gea vertelt:
Geïnspireerd door een wildbrei-actie is dit project ontstaan; een bloemenveld van gehaakte en gebreide bloemen. Het werd mij al heel snel duidelijk dat ik dit stuk niet alleen kon gaan maken: dit project vraagt om samenwerking van vele handen. 

Ik heb jong en oud opgeroepen om bloemen te haken of te breien en ik heb de bloemen samengevoegd tot één object. Alle bloemen waren welkom. Mijn enige vereiste was dat het gebruikte materiaal niet speciaal voor dit project gekocht mocht worden.  Mede dankzij de donaties van de kringloopwinkel konden veel mensen zich op de bloemen uitleven. Ik kwam met geweldige mensen in aanraking die, door bloemen voor mij te maken, zich bloot gaven. De gehaakte bloemen vertellen zoveel over de personen die het gemaakt hebben. Elke bloem haar eigen verhaal. 

De grote bloemen zijn bijvoorbeeld gehaakt door een mevrouw die maar één hand beschikbaar heeft om te haken. Ze stak de haaknaald onder haar brace en haakt door haar pols te bewegen. Dit is nog maar één verhaal. Er zijn er nog zoveel meer. Het enthousiasme van alle mensen die meegewerkt hebben is zo ontzettend inspirerend. Het laat zien dat je samen iets heel moois kunnen bereiken als je maar wilt.

Nu, een paar jaar later, heb ik besloten dit bloemenproject een nieuw leven in te blazen en weer opnieuw te beginnen met een nieuw bloemenveld.

Help jij mee door een eigen bloem(en) van textiel te maken? Volg dit project op de voet door de  Facebookpagina ‘Samen breien we het voor elkaar’ te liken.

Wij vragen iedereen die het textielfestival bezoekt een bloem te breien/haken en deze mee te nemen. Deze bloem gaat dan deel uitmaken van een groot drie dimensionaal kunstwerk. Tijdens de festival dagen wordt jouw bloem toegevoegd aan het bloemenveld. Na het festival bekijkt Gea Korpel welke bestemming het kunstwerk gaat krijgen. Via Facebook kan het vervolg bekeken worden.

Kun je het festival niet bezoeken maar wil je toch een bijdrage leveren met een eigengemaakte bloem, kan je tot 1 mei 2022 een bloem opsturen (eventueel met een eigen verhaal) naar Gea Korpel, Jurriaandonk 5, 4707 TD Roosendaal.

Gea Korpel 2021 samen breien we het voor elkaar
Gea Korpel 2021 samen breien we het voor elkaar

De Weerribben, decor van textiele buitenkunst

Een van de partners van Textiel Festival Weerribben 2022 is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl.

Voor de vierde keer stelt het Buitencentrum het prachtige terrein, met schiereiland beschikbaar voor het plaatsen van textiele objecten.
De objecten van textiel gaan een relatie aan met de omgeving en de elementen van de natuur. Een uitdaging voor de exposanten die rekening moeten houden met de wind, het groeiende riet en de zompige ondergrond.

Wie gaan deze editie de uitdaging aan om hun object zo te creëren dat ze tegen een stootje kunnen?

Monique Aubertijn, Decadoe, Miriam Geerts, Attiene Gobas, Joke Hardenbol, Jo Huijsman, Helma van Kleinwee, Kunstgroep 12, Mirjam van der Meij, Jeannette Plantenga, Textielcollectief TA2018, Marijke Traast, Margriet van Vliet.

Vanaf Hemelvaartsdag tot half september 2022 kunnen belangstellenden de textiele werken bekijken.

TFW en de exposanten worden ondersteund door de vele vrijwilligers tijdens de opbouw van
deze speciale buitenexpositie.

Xtra in 2022: van 1 april tot half oktober is er in het centrum zelf, textielkunst te bewonderen.

Het Buitencentrum is een van de locaties waar de fiets-en autoroute tijdens het festival op 10, 11 en 12 juni 2022 langs komt.

Opbouwen buitenexpositie Buitencentrum De Weerribben
Textiele installatie Zoo-tex Buitencentrum De Weerribben