Xtra

Extra projecten tijdens het Textiel Festival Weerribben 2022

Textiel Festival Weerribben initieert weer een aantal projecten.
In aanloop naar het festival wordt samengewerkt met diverse kunstenaars, Buitencentrum De Weerribben, ouderen, scholieren, en mensen met een beperking. Lees hieronder meer.

Project ̈Bezielen” met Hilja Staal

Samenwerking Puppet International en Textiel Festival Weerribben
Textiel Festival Weerribben werkt komende editie samen met het internationale festival voor poppen- en objectentheater ‘Puppet International’, dat van 19 tot en met 23 oktober plaatsvindt in Meppel. Aanleiding voor de samenwerking is het thema van het TFW dit jaar: ‘Pop-Up’. Artistiek leider van Puppet International Elly Bakker zal jurylid zijn bij de wedstrijd ‘Krachtenspel’. Tevens gaat kunstenares Hilja Staal een residentieperiode tegemoet in de Weerribben.
Hilja Staal is geselecteerd om voor Puppet International op zoek te gaan naar de overeenkomsten tussen het creëren van beeldende kunst en poppen- en objectentheater. Een
spannende zoektocht die zal leiden tot een expositie in Meppel tijdens Puppet International, 19-23 oktober 2022. Tijdens die zoektocht, zal Hilja Staal een residentie doen bij het Textiel Festival Weerribben. Het project is getiteld ‘Bezielen!’.
“Ik vond op het internet een omschrijving van bezield: uit niets (de onbezielde materie), ontstaat opeens iets wat leeft. Dat principe hoort bij mij. Een aangeboren natuur. Van niets, iets maken!”, aldus Hilja Staal.
Bezielen! is tot stand gekomen in een samenwerking tussen K&C en Puppet International.

TFW 2022 Project “Bezielen” Hilja Staal

Maak het nieuw, maar anders

Stichting Textiel Festival Weerribben is een samenwerking aangegaan met de Kringloopwinkel in Tuk en Vollenhove. Vanaf januari tot eind mei 2022 vindt er in deze Kringloopwinkels een uitgebreide workshop plaats gedurende 10 weken. Met bestaande materialen van textiel, wol, garen,  knopen etc. gaan deelnemers aan de slag om nieuwe dingen te maken van bestaand materiaal. Dat kan van alles zijn:  poppen, tassen, kussens, kleding, mooie objecten om naar te kijken etc.
De resultaten worden tentoongesteld tijdens het festival.

Daarnaast organiseert TFW i.s.m. Esther de Boer een naaicursus voor beginners in Steenwijkerwold

Wildborduren door Wilma Decadoe Steenwijk

Samen breien we het voor elkaar

Het project “samen breien we het voor elkaar” van textielkunstenaar Gea Korpel zal een rode draad door het textielfestival 2022 worden.

Gea vertelt:
Geïnspireerd door een wildbrei-actie is dit project ontstaan; een bloemenveld van gehaakte en gebreide bloemen. Het werd mij al heel snel duidelijk dat ik dit stuk niet alleen kon gaan maken: dit project vraagt om samenwerking van vele handen. 

Ik heb jong en oud opgeroepen om bloemen te haken of te breien en ik heb de bloemen samengevoegd tot één object. Alle bloemen waren welkom. Mijn enige vereiste was dat het gebruikte materiaal niet speciaal voor dit project gekocht mocht worden.  Mede dankzij de donaties van de kringloopwinkel konden veel mensen zich op de bloemen uitleven. Ik kwam met geweldige mensen in aanraking die, door bloemen voor mij te maken, zich bloot gaven. De gehaakte bloemen vertellen zoveel over de personen die het gemaakt hebben. Elke bloem haar eigen verhaal. 

De grote bloemen zijn bijvoorbeeld gehaakt door een mevrouw die maar één hand beschikbaar heeft om te haken. Ze stak de haaknaald onder haar brace en haakt door haar pols te bewegen. Dit is nog maar één verhaal. Er zijn er nog zoveel meer. Het enthousiasme van alle mensen die meegewerkt hebben is zo ontzettend inspirerend. Het laat zien dat je samen iets heel moois kunnen bereiken als je maar wilt.

Nu, een paar jaar later, heb ik besloten dit bloemenproject een nieuw leven in te blazen en weer opnieuw te beginnen met een nieuw bloemenveld.

Help jij mee door een eigen bloem(en) van textiel te maken? Volg dit project op de voet door de  Facebookpagina ‘Samen breien we het voor elkaar’ te liken.

Wij vragen iedereen die het textielfestival bezoekt een bloem te breien/haken en deze mee te nemen. Deze bloem gaat dan deel uitmaken van een groot drie dimensionaal kunstwerk. Tijdens de festival dagen wordt jouw bloem toegevoegd aan het bloemenveld. Na het festival bekijkt Gea Korpel welke bestemming het kunstwerk gaat krijgen. Via Facebook kan het vervolg bekeken worden.

Kun je het festival niet bezoeken maar wil je toch een bijdrage leveren met een eigengemaakte bloem, kan je tot 1 mei 2022 een bloem opsturen (eventueel met een eigen verhaal) naar Gea Korpel, Jurriaandonk 5, 4707 TD Roosendaal.

Gea Korpel 2021 samen breien we het voor elkaar
Gea Korpel 2021 samen breien we het voor elkaar

De Weerribben, decor van textiele buitenkunst

Een van de partners van Textiel Festival Weerribben 2022 is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl.

Voor de vierde keer stelt het Buitencentrum het prachtige terrein, met schiereiland beschikbaar voor het plaatsen van textiele objecten.
De objecten van textiel gaan een relatie aan met de omgeving en de elementen van de natuur. Een uitdaging voor de exposanten die rekening moeten houden met de wind, het groeiende riet en de zompige ondergrond.

Wie gaan deze editie de uitdaging aan om hun object zo te creëren dat ze tegen een stootje kunnen?

Monique Aubertijn, Decadoe, Miriam Geerts, Attiene Gobas, Joke Hardenbol, Jo Huijsman, Helma van Kleinwee, Kunstgroep 12, Mirjam van der Meij, Jeannette Plantenga, KunstDraad Textielcollectief, Marijke Traast, Margriet van Vliet, Hilly Binksma, Francisca Henneman.

Vanaf Hemelvaartsdag tot half september 2022 kunnen belangstellenden de textiele werken bekijken.

TFW en de exposanten worden ondersteund door de vele vrijwilligers tijdens de opbouw van
deze speciale buitenexpositie.

Xtra in 2022: van 1 april tot half oktober is er in het centrum zelf, textielkunst te bewonderen. Van 1 april tot 1 juli 2022: Rineke van Zeeburg. Van 1 juli tot half oktober 2022: de ViltKontactGroep.

Het Buitencentrum is een van de locaties waar de fiets-en autoroute tijdens het festival op 10, 11 en 12 juni 2022 langs komt.

Opbouwen buitenexpositie Buitencentrum De Weerribben
Textiele installatie Zoo-tex Buitencentrum De Weerribben

Project Zwol

KunstZinnig textiel is een maatwerk atelier en particuliere modevakschool. Daar wordt kleding gemaakt met een duurzame missie. Circulair werken is het uitgangspunt. Gebruik maken van bestaande materialen ook. Dit noemen we tweede kans materialen en komen vaak bij het atelier terecht uit nalatenschappen of faillissementen.
Denk daarbij aan: het maken van een jurk (of een ander kledingstuk) uit een trouwjurk. Bijvoorbeeld bij een meerjarig huwelijks feest. Of het gebruiken van de jurk van je moeder wanneer je zelf gaat trouwen.
Of delen van een kledingstuk van een dierbare verwerken in je kleding.
Een doopjurk maken uit een trouwjurk en nog veel meer toepassingen die gedaan kunnen worden met bestaand textiel. In het atelier van KunstZinnig textiel is momenteel een project gaande dat de naam ZWOL draagt. Een onderzoek project waarbij gekeken wordt of het mogelijk is om een draagbaar kledingstuk te maken van wol en tweede kans materialen binnen een straal van 50 kilometer rondom het atelier. In samenwerking met vrijwilligers onderzoeken we welke technieken bruikbaar zijn om die kledingstukken te maken. Technieken worden aangeleerd en doorgegeven. Het project biedt ook plaats voor mensen die om wat voor reden dan ook aan huis gebonden zijn. De afgelopen tijd zijn er helaas mensen door Corona getroffen en zijn na een werkzaam en actief leven nu met long covid thuis komen te zitten. Zij vinden, door deelname aan dit project, een zinvolle tijd besteding. “Ik voel mij hierdoor nog onderdeel van de samenleving”, zei een deelnemer. Tijdens het Weerribben textiel festival is project ZWOL te zien in MFC Dalzicht te
Oldemarkt. Op vrijdag en zondag is initiator van dit project, Anne Marie van der Veen, de hele dag aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Zij geeft extra achtergrond informatie over het project, de technieken en het doel van dit project.

TFW 2022 Project Zwol
TFW 2022 Project Zwol